Omistajan nimmari roskaan

18.04.2018


Jokakeväinen koirankakkakeskustelu on nyt muuttunut energiageelipussikeskusteluksi. Ylläs–Levi-hiihdon jälkeen ladulla liikkunut hiihtäjä kertoo Aamulehdessä ja Lapin Kansassa keränneensä maastosta seurueensa kanssa tapahtumaa seuranneena päivänä ison läjän tyhjiä geelipakkauksia. Sama ongelma on havaittu aiemmin muissakin satoja kisaajia keräävissä urheilutapahtumissa. Tällä kertaa sää oli tyyni ja aurinkoinen, mutta tuiskussa roskat peittyvät nopeasti maastoon. Foliovuoratut ja värikkäät pakkaukset säilyvät luonnossa vuosikausia retkeilijöiden ja eläinten riesana.
Sanotaan, että sen minkä luontoon viet, jaksat kyllä tuoda takaisinkin. Ohje pitäisi olla luonnossa likkuessa tiukasti mielessä – etenkin kansallispuistossa. Roskaaminen otetaan puistossa kilpaileville puheeksi ja siitä saa jopa sanktioita, mutta kovaa meneville roskan taskuun laittaminen on ilmeisesti hukkaan heitettyä aikaa.
Kansallispuistoissa on jo lukuisia massaurheilutapahtumia, ja niillä on aina vaikutuksensa herkkään luontoon. Reitit käydään toki järjestäjien toimesta kilpailun jälkeen useampaan kertaan läpi. Auttaisiko, jos jokainen reitille mukaan otettava tavara nimettäisiin?