Reidarin perintö elää perinnepäivässä

16.08.2017

Museoassistentti Laura Lehtinen on tutustunut Särestössä toisenlaiseen Reidariin.

Kerro Reidarista jotain, mitä lukijat eivät välttämättä tiedä.
– Reidar oli kovasti kiinnostunut pukeutumisesta, ja hän suunnitteli itselleen vaatteita. Esimerkiksi villapaidassa oli luostarirakennus kudottuna, ja hän teetätti paidan tuttavallaan. Paita valitettavasti tuhoutui ateljeen palossa. Reidar myös teetätti Marimekon kankaasta anorakit Särestön väelle.
Olet päässyt tutustumaan Särestöön tämän kesän ja viime kesän ja talven aikana. Onko sinulla suosikkia taiteilijan maalauksista tai Särestön rakennuksista?
– Tauluista suosikkini on gallerian yläkerrassa oleva Ruska jängällä. Upeat värit, violettia, punaista, keltaista. Särestön rakennuksista minulla ei ole suosikkia, koska minulle tämä on kokonaisuus.
Olet kotoisin Kuusankoskelta ja opiskellut Helsingissä ja Jyväskylässä. Miten päädyit museoassistentiksi Särestöön?
– Opiskelin Helsingissä historiaa ja valmistuinkin, ja pääsin avoimessa haussa tänne töihin talvella 2016. Tämä oli omaa alaa, ja halusin tutustua Lappiin. Olen myös aina ollut kiinnostunut kuvataiteesta. Nyt opiskelen Jyväskylässä kulttuuriympäristön tutkimusta. Se on syventänyt minulle tätä Särestöä ja Särestö taas syventää sitä, mitä opiskelen.
Mitä tiesit Reidarista ennen tänne tuloa ja mitä uutta olet oppinut?
– Levillä on tullut käytyä aiemminkin melkein kerran vuodessa lapsesta saakka, ja olin käynyt aiemmin Särestössä ja lukenut Reidarista. Mielenkiintoinen hahmo ja elämä. Taulut ovat niin värikkäitä, ja hän kuvaa ympäristöä hienosti. Tiesin, että hän ei ollut korpitaiteilija, niin kuin hänestä monesti annetaan kuva. Hän oli lukenut, intellektuelli, kiinnostunut asioista, matkustelut ja saanut koulutusta.
– Kuva Reidarista on syventynyt ja monipuolistunut, kun olen ollut täällä, lukenut lisää ja nähnyt kuvia esimerkiksi hänen vanhemmistaan. Oli kuva, että hän maalaa lähinnä luontoa, mutta hän on maalannut paljon myös ihmisiä.
Miten Särestön kesä on sujunut ja mitä on vielä luvassa?
– Aika vilkas kesä on ollut. Hiljaisuus-festivaalia oli täällä, taidekurssi heinäkuun lopulla ja Päivikki Hiltusen pianokonsertti. Minun työhöni on kuulunut muun muassa valokuvata Särestön tapahtumia ja ympäristöä.
– 26. elokuuta täällä on perinnepäivä. Haluamme yhdessä eri toimijoiden kanssa elävöittää perinteistä elämäntapaa, ja mukana on muun muassa paikallisia kädentaitajia.
– Perinnepäivässä on 
kehruunäytös, kirnuamista ja separaattorikin. Esillä on nahka- ja puutöitä, ja aiomme tehdä talkoilla aidan. Samalla täällä pidetään Suomen luonnonsuojeluliiton niittotalkoot, joissa hoidetaan maisemaa. Niihin olisi hyvä ilmoittautua etukäteen, mutta muuten perinnepäivä on kaikille avoin ja maksuton.
– Reidarin perintöä näkyy myös runopolussa, joka avataan tänne. Polulla on Tapani Tavin ja yli kymmenen muun runoilijan runoja. Reidarkin kirjoitti runoja, mutta suurin osa tuhoutui ateljeen palossa.
— Anssi Tapio

Perinnepäivä Särestössä lauantaina 26. elokuuta kello 12–16. Perinnepäivä on kaikille avoin.