Hiihtämällä halki Grönlannin

17.01.2018


Helpistä kotoisin oleva Juho Kumpula valmistautuu elämänsä hiihtovaellukseen.

— Mari Palomaa

Olet lähdössä osana Erikoisrajajääkärikillan retkikuntaa hiihtämään Grönlannin halki keväällä 2019. Millaisesta retkestä on kyse?
– Tarkoitus on hiihtää Grönlannin halki ilman ulkopuolista apua. Matkaa on 600 kilometriä, ja se kestää 30–40 päivää. Tarkoitus on poiketa kylmän sodan aikaisella tutka-asemalla, jossa ei ole muita suomalaisia retkikuntia aiemmin käynyt.
Mikä Erikoisrajajääkärikilta on?
– Olen käynyt aikoinaan Imatran Immolassa erikoisrajajääkäriksi. Jotka on käyneet kurssin, pääsevät jäseniksi. Meitä on lähdössä kuusi oman kurssin äijää ja muitakin. Tällä hetkellä yksitoista on lähdössä.
Mistä idea reissuun? Miksi itse lähdet mukaan?
– Nestori Nurmi, retkikunnan johtaja, alkoi kysellä, onko porukalla kiinnostusta lähteä. Keskustelu oli lähtenyt liikkeelle saunaillasta, ja Nestori alkoi kasata porukkaa ja rakentaa reissua. Itse tein päätöksen noin puolitoista vuotta sitten.
– Lähden haastamaan itseäni. Kun tällainen mahdollisuus tulee, sitä ei voi ohittaa. Jos ei nyt lähde, ei sitä tulisi tekemään koskaan. Tämä on mielenkiintoinen projektinakin. Tosi paljon on tehty asioita jo nyt, haettu esimerkiksi sponsoreita ja tehty kuvaushommia yhteistyökumppaneiden kanssa.
Miten valmistaudutte matkaan?
– Treeniviikonloppuja on ollut vuoden verran. Ollaan harjoiteltu yksittäisiä taitoja, esimerkiksi solmuja, teltan pystytystä, jäällä liikkumista ja keitinpolttimen käyttöä. Jokaisen on osattava perustaidot. Keväällä on tulossa isompi reissu Ruotsin tai Norjan Lappiin, jossa harjoitellaan ryhmänä.
– Treeniohjelma tehdään ennen reissua, toki treenataan kaikki koko ajan tahoillamme tälläkin hetkellä. Opiskelen Rovaniemellä, ja käyn kuntosalilla ja lenkkeilen.
– Tuotantoyhtiöitten kanssa ollaan oltu yhteyksissä. Aikomus olisi tehdä reissusta jonkinlainen dokumentti. Yksi retkikunnan jäsenistä on kuvaaja.
Mitkä ovat matkan suurimmat haasteet?
– Vaaratekijöistä railot ja niihin tippuminen. Jos iskee Piteraq-myrsky, tuulen nopeus on 50–80 metriä sekunnissa. Whiteout-sumussa ei näe eteenpäin, ja se voi pysäyttää etenemisen varsinkin railikkoalueella. Jääkarhujen varalta pitää olla ase.
– Ahkio painaa alussa lähemmäs sata kiloa, ja vauhti on hidasta. Varsinkin jäätikön reunalla on paljon railoja, eikä sitäkään voi tietää, kuinka sula jäätikön reuna on.
– Osa meistä on opiskelijoita, ja meille kaikille jo se on haaste, että saadaan tarpeeksi rahaa ja päästään matkalle. Sponsoreita on oltava, ja niitä olisi hyvä saada lisää.

Halki Grönlannin 2019 -matkan valmisteluja voi seurata osoitteessa www.halkigronlannin.fi,
Facebookissa Halki Grönlannin 2019 sekä Instagramissa tunnuksella
halkigronlannin.