Kuka vain voi pyytää apua

18.10.2017

Anu Vuollo aloitti syyskuun alussa kunnan päihde- ja mielenterveys-
työntekijänä.
Kuka ja millaisessa tilanteessa voi ottaa yhteyttä päihde- ja mielenterveys-työntekijään?
– Ihan kuka vain ja ihan missä kysymyksessä vain. Jos tuntuu, että masentaa tai maailma kaatuu päälle, tai jos alkoholin tai muu päihteiden käyttö huolettaa ja haluaa siihen muutosta. Myös silloin, kun haluaa puhua läheisen tilanteesta. Netistä löytyy kunnan sivuilta puhelinnumero ja soittoaika.
Miten kannattaa edetä, jos päihteiden käyttö mietityttää?
– Netissä on Päihdelinkki (www.paihdelinkki.fi). 
Siellä on tosi hyviä työkaluja, jos haluaa itsenäisesti ensin asiaa miettiä, mutta ehdottomasti kannattaa ottaa yhteyttä. Jos yhtään tuntuu siltä, että vaikka viikonloppuna tulee otettua liikaa, siihenkin saa apua. Päihderiippuvuus on sairaus, joka pikku hiljaa heikentää käyttäjän tilaa ja pahimmassa tapauksessa johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.
– Kittilän kunnassa on nyt hirveän hyvä tilanne. Käytännössä kaikki, jotka ovat halunneet lähteä hoitoon, ovat päässeet.
Kuinka korkea kynnys avun pyytämiseen on?
– Kynnys on madaltanut, helpommin haetaan apua. Se on tosi hyvä juttu, että siitä on puhuttu ja että ei ole enää niin häpeällistä olla esimerkiksi masentunut. Mielenterveyspuolen diagnooseillakaan ei enää ole semmoista leimaa kuin aiemmin on ollut.
Päiväkeskustoiminta alkaa Kittilässä uudelleen puolentoista vuoden tauon jälkeen. Kuka siihen voi osallistua?
– Päiväkeskustoiminta on osa sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja. Sinne voi tulla ohjattuna, mutta voi tulla ihan itsekin tutustumaan.
Missä ja milloin päiväkeskus toimii?
– Päiväkeskus on terveyskeskuksen vieressä eli vanhan neuvolan ja hammashoitolan tiloissa. Se on auki maanantaina, keskiviikkona ja torstaina kello 9–15. Sanna Huilajalla on vetovastuu, ja mie olen hänen aisaparinaan.
Mitä päiväkeskuksessa tehdään?
– Siellä tehdään arkisia toimintoja, ihan vaikka ruuanlaittoa alusta pitäen. Pyritään siihen, että asiakkaat saavat itsekin räätälöidä toimintaa heidän kiinnostuksensa ja taitojensa perusteella. Jos jollakin on jossakin osaamista, sitä hyödynnetään.
Miten päädyit Kittilään?
– Mie olen Rovaniemeltä, mutta isän puolen suku on Kittilästä. Lapsuuden kesiä olen täällä viettänyt ja kaikki lomat.
– Monta vuotta mietiskelin, että voisin muuttaa Lappiin, ja nyt kaikki palikat loksahteli kohdalleen.
Millaisissa työpaikoissa olet aiemmin ollut?
– Sairaanhoitaja olen ammatiltani. Olen ollut töissä vankilassa ja katkaisuosastolla ja myös lukuisissa perinteisemmissä sairaanhoitajan töissä, Ruotsissa viimeksi.
Miten irrottaudut vapaa-ajalla työasioista?
– Taka-ajatuksena pohjoiseen tulemisessa oli luonto ja patikointi – eli ulkoillen.
– Veistelen puu-ukkoja Vaahteramäen Eemelin tyyliin.

Mari Palomaa