Tahdon vieläkin

Kata ja Marko Kaukiainen sanoivat tahdon kymmenen vuotta sitten Levillä. Viime viikolla he tunnustivat tahtovansa edelleen.


– Jännittää enemmän kuin eka kerralla – silloin ei tiennyt mihin lähtee, Kata Kaukiainen huokaisi Levin huipulla viime viikolla.
Kata ja Marko Kaukiainen uusivat vihkivalansa kymmenen vuoden avioliiton jälkeen Levillä. Tarkalleen samana päivänä vuosikymmen sitten Inkeroisissa asustava pariskunta vaihtoi sormukset Marian kappelissa ja juhlia jatkettiin Luvatussamaassa.
– Tämä oli jo ensimmäisellä kerralla meidän juttu. Aluksi oli ajatuksena juhlia Mauritiuksella, mutta pitkien lentomatkojen vuoksi valittiin toinen tärkeä paikka – Levi, Kata sanoi.
Tälläkin kertaa vihkivalat vaihdettiin Marian kappelissa ja pappina toimi pian eläkkeelle jäävä kirkkoherra Kerttu Venäläinen, aivan kuin ensimmäisellä kerrallakin. Hääjuhlaa vietettiin nyt mökillä parinkymmenen juhlavieraan seurassa. Nyt mukana olivat myös liiton aikana syntyneet kolme lasta.
Ennen juhlia luvassa oli myös näyttävää ohjelmaa. Mustavalkoiseen teemaväriin sonnustautunut kulkue suuntasi kappelista Immeljärvelle hevoskyydillä, ja matka jatkui venekyydillä järvelle. Veneestä päästettiin taivaalle kymmenen kaasulla täytettyä ilmapalloa. Jokaiseen palloon liitettiin viesti yhteystietoineen, että löytäjä voi jälkeenpäin kertoa, mihin saakka pallo on Leviltä kulkeutunut.
Juhlatilaisuudessa pariskunnan yhteiset valokuvat ja häävideo olivat katsottavissa, ja autotalliin saatiin bluesia ja rockia soittava orkesterikin. Häävalssina olivat tietysti samat kappaleet kuin aiemmin: Peukaoien retket sekä Pohjolan yö.
Kaukiaiset kertoivat, että heidän lähipiirissään ei ole ollut vihkivalojen uusimisia, mutta heidän esimerkkinsä myötä muutkin ovat innostuneet ajatuksesta.
– Kymmenen vuotta on se juttu. Kolmeakymmentä vuotta ei varmaan samalla lailla juhlita. Nyt voi olla vielä viehättävän näköinen, Kata hymyili.
Miksi sitten juuri Lapin kesä ja sääsket?
– Ollaan oltu yhdessä 17 vuotta, ja koko sen ajan olemme käyneet täällä. Sesonkia olemme välttäneet, Lapin kesä on aivan mahtava, eivätkä itikat häiritse minua, Kata perusteli ja lisäsi, että hän on aikoinaan asunut Sodankylässä ja hänen äitinsä asuu nykyisin Nunnasessa Enontekiöllä.
Sulhasen tunnelmat olivat ennen seremoniaa rennot.
– Silloin ei jännittänyt, eikä jännitä nytkään, Marko sanoi hetkeä ennen uutta vihkimistä.

— Miika Sirkiä

Kesähäät vähissä Kittilässä

Kittilässä avioliittoon vihitään kesäaikaan yhdestä kolmeen paria kuukaudessa, kertoo Oula Valkeapää Lapin maistraatin Kittilän yksiköstä.
– Kyllä se on vähäistä. Joitain yksittäisiä on, eikä ollenkaan ulkomaisia.
Vuoden aikana paikkakunnalla vihitään pitkälti toistasataa paria, joista suurin osa on brittejä. Varsinainen sesonki häiden suhteen alkaa marraskuussa, ja kiireisintä aikaa on joulukuu.
Vihkivalojen uusimisella ei ole juridista merkitystä, eikä tieto kirjaudu maistraattiin.
Kirkkoherra Kerttu Venäläinen kertoo, että vihkivaloja uusitaan kaikkiaan pari kolme kertaa vuodessa, ja virallinen nimitys toimenpiteelle on avioliiton vuosipäivän rukoushetki.
– Tilaisuudessa rukoillaan ja pyydetään siunausta parin elämään pienellä porukalla, lähimpien läsnäollessa. Usein tekijänä on ymmyrkäiset vuodet, Venäläinen sanoo. 

Lisää uutisia
Kittilälehti
FACEBOOKISSA

Palveleva paikallinen kirjapaino!